zaterdag 23 juni 2012

Fotoblog zaterdag 22 juni

Foto blog

Zaterdag 22 juni - project dag
Ook wij NL-ers moesten mee dansen op het project


Ontmoeting met LDP studen Wycliffe


Wij nemen deel aan de lessen die op zaterdag worden gegeven
de kinderen leren hier om zelf kaarsen te maken


Een indrukwekkende dag...


Door Anja

Stilte, je wordt wakker in Kenia en het is stil… het is moeilijk te beseffen dat je in Kenia bent. Na een koude douch (niet goed naar de knopjes gekeken) en een heerlijk ontbijt, opweg naar “het project”.

Tijdens de reis komt het besef dat je in Kenia bent heel langzaam binnengeslopen. Toch is het moeilijk te begrijpen dat het allemaal echt is. Nu is het geen documentaire, maar ECHT!

Als we op het project aankomen wordt er voor ons gedanst, gezongen en gesproken. Dat dansen in Kenia is iets wat bij ons nog zwaar onderontwikkeld is.

Tijdens de hele ochtendceremonie, kijk je wel goed rond naar al die knappe en lieve kindergezichtjes, tegelijkertijd ook naar Wycliffe. Hij is de economiestudent die wij sponsoren.  Wycliffe zou op het project zijn, maar waar en wanneer geen idee…

Dan natuurlijk , op een moment dat je niet om je heenkijkt, is hij er opeens! De ontmoeting met Wycliff is echt een onbeschrijfelijk gevoel wat door je heenging.

Vervolgens gaan we naar de klas. Heel bijzonder. Wij verlegen. De kinderen verlegen. Gelukkig was er een docent die gewoon les ging geven. God is Heilig dus moeten ook wij Heilig zijn. Dat is de thema van deze les.  Binnen 5 minuten moesten de kinderen toneelstukjes verzinnen.  Deze stukjes gingen over alcoholisme en roddelen, dat is onheilig.  De manier waarop de kindertjes  de dronkenschap spelen is beter dan een soapserie. Ongelofelijk dat de kinderen dit spelen vanuit de ervaringen die ze nog in hun korte leven hebben opgedaan.

Dan gaan we met de kinderen spelen. Het ijs is nu helemaal gebroken.  De kinderen houden je hand vast, vlechten je haar in, praten met je, en geven je een boks.
Ik heb denk wel 50 verschillende kinderhandjes in m’n haar gehad. ‘It is so soft’. Je bent bijna vergeten dat je in Nairobi zit, totdat je  over het hek heenkijkt of in diep in de ogen van de kinderen. Zo stralend maar toch al zoveel meegemaakt.

Graag wil ik jullie nog ff voorstellen aan iemand: Casandra, ze is 17 jaar oud en heeft hetzelfde karakter als ik. Heeft stijl haar en is heel knap. Ze lacht veel en is duidelijk, vrolijk en kordaat. Ze gaf me een armbandje, van haarzelf. Een beetje verbleekt door het vele dragen. Zo’n cadeau is iets wat je diep raakt. Ze zei ‘ I hope you will never forget me’. De woorden klinken nog steeds in mijn hoofd. Je kent elkaar niet en je zult elkaar ook nooit kennen, maar toch voelt het alsof ze er altijd al is geweest.

Met Wycliffe hebben we de hele dag doorgebracht, ook na het projectbezoek mocht hij nog bij ons blijven. Hij is zo dankbaar, dat je er stil van wordt. Hij vertelde ook over het alcoholprobleem hier. Het verwoestende middel, waar ook kinderen lichamelijk en geestelijk het slachtoffer van zijn.  Niet soms, maar af en toe maar vaak. Een dronke vader/moeder, die de toekomst van de kinderen vernielen/verpesten.

Compassion brengt hoop. Een hoop die de kinderen nodig hebben om een toekomst op te bouwen. De hoop van mensen die hopeloos zijn van hun alcoholprobleem af te helpen. HOOP dat is wat de mensen nodig hebben. En dat brengt Compassion!

Dit is wat we hier zien. De onwerkelijke reis wordt steeds werkelijker. De reis wordt steeds indrukwekkender,  steeds mooier, maar ook steeds confronterender…

Ps. Als je vragen hebt, stel ze gerust. Of aan Compassion, of aan mij (wanneer ik weer terug ben) of aan God want die is altijd te bereiken!

vrijdag 22 juni 2012

Aangekomen in Nairobi

Aangekomen in Nairobi. Hartelijk ontvangen door Susan en Martin op het vliegveld. Alles vlekkeloos verlopen deze dag, nu dus voldaan nog even aan de blog, twitter en facebook ;).

Swiss Air bleek een fijne partij te zijn om mee te vliegen. Bregina claimde zelfs dat ze nog nooit zo lekker heeft gegeten op 10 km hoogte. Gerja  heeft heerlijk zitten lezen, Marieke digitaal een spelletje Sudoku gespeeld, Dorien praktisch de hele vlucht geslapen en weer anderen hebben 2 films zitten kijken.

Overstappen in Zurich werd nog wel even spannend. Door een grote drukte op het vliegveld duurde het erg lang om van de ene naar de andere terminal te komen. Anneke heeft nog even een sprintje getrokken om optijd de vlucht te halen, maar uiteindelijk bleek er nog wel wat tijd over te zijn.

Het avondeten in Grace Guesthouse bleek erg lekker te zijn. We zijn dankbaar en blij met deze eerste dag. Morgen een nieuw hoogtepunt de zaterdag. Dat is dus de dag waarin alle projectkids bij elkaar komen om meer onderwijs te ontvangen. Dat gaan wij meemaken!

Habari za usiku (Goede Nacht!)

Door Peter


klaar voor vertrekoverstap in SwitzerlandMartin en Susan onze Keniaanse tourleiders

De reis gaat beginnen

Vanaf Schiphol.

Om kwart voor 4 was de groep compleet en helemaal ready to go! Ondanks het korte nachtje is iedereen frist en fruitig. Op dit moment kijken we naar de zonsopgang bij pier D en begint het bij iedereen te landen dat we over een aantal uurtjes in Kenia zullen zijn.

Bastiaan heeft een heel mooi liedje voor ons op deze vroege morgen;
"Begin de dag met een dansje,
 Begin de dag met een lach,
 Wie vrolijk kijkt in de morgen,
 die lacht de hele dag"

Over een uurtje gaan we de lucht in wij zijn er klaar voor!

volg ons ook op twitter @compassionreis

maandag 18 juni 2012

Nog 5 dagen te gaan...

Het aftellen is nu echt begonnen, de koffers worden gepakt en elke ruimte wordt gebruikt om te vullen met cadeau's, knuffels en kleren.

Het lijkt nu nog heel onwerkelijk, maar over een paar dagen rijden we in de straten van Nairobi ontmoeten we sponsorkinderen en worden we gedompeld in de Keniaanse cultuur.

Alle deelnemers kijken het meest uit naar de grote dag: de ontmoeting met de sponsorkinderen.

Zullen ze me herkennen? Zal ik hem/haar herkennen? Ik wil ZO graag vragen aan hem/haar stellen. De kinderen tellen vast ook de dagen af…en kijken uit naar onze komst!

We zullen jullie tijdens onze reis zoveel mogelijk op de hoogte houden via deze webblog, vergeet dus niet om hier regelmatig op te kijken. Wij zijn ook de volgen op twitter @compassionreis (#crkenia )