zaterdag 18 februari 2012

Dilania

Door Jacqueline: Ontmoeting met Dilania - vrijdag 17 februari


‘t Is bijna niet meer voor te stellen dat we vorige week leefden bij temperaturen op ‘diepvriesniveau’, deze morgen worden we wakker op een plaats die - hoogstwaarschijnlijk – te vergelijken is met het paradijs. Eén blik vanaf het balkon bevestigt dat deze gedachte beslist wáár moet zijn: prachtige palmbomen, schitterende kleurige bloemen, een oceaan binnen handbereik, een zeer vredige atmosfeer, heerlijke zomerse temperatuur, zon, een beetje wind… fantastisch.

El Shadai
Een dag vol bijzondere indrukken volgt! We zijn welkom bij het project “El Shadai”, één van de projecten van Compassion. Een warm, enthousiast onthaal wacht ons daar. Een schoolgebouw en plein versierd met kleurrijke ballonnen en – vooral – een erehaag van kleurrijke personen en persoontjes, die ons luid toeterend, en joelend verwelkomen met een regen van confetti! (Ja, lieve Maxima, ik kan me nu voorstellen hoe jij je hebt gevoeld, toen je voor de eerste keer Koninginnedag meevierde in Nederland!!)

Bomvolle zaal
Een uitgebreid, goed voorbereid programma volgt. Het begint met een Bijbellezing door een jongetje in een smetteloos wit overhemdje. Samen bidden, samen zingen… en dat allemaal in een overvolle zaal, waar de meeste stoelen door méér dan één kind werden gebruikt. Een door de kinderen ingestudeerd mimestuk, liederen waarop kinderen dansjes hadden ingestudeerd… alles zo goed mogelijk volgend met één oog, terwijl het andere oog geniet van de vrolijke kinderschare, af en toe spiedend of ik ‘mijn’ kind, ‘mijn’ Dilania tussen de uitbundige menigte zie zitten…Voorbereidingstijd
Toen was het moment daar: de kinderen die om me heen zitten, tikken me aan, gebarend dat mijn naam geroepen is en dat ik naar voren moet, nee… mag komen. Dáár staat Dilania, met de projectleidster, op het podium op me te wachten. Voor het 13-jarige meiske een spannend moment, zij heeft pas twee dagen geleden gehoord dat deze ontmoeting zou plaats… voor haar een korte voorbereidingstijd (voor mij was die wat langer…)!

Sociale context
Ze laat me haar klaslokaal zien, haar lerares, haar vriendje (met wie ze toch niet samen op de foto wilde… ze zal wel gedacht hebben: ‘samen op een prentje,.. gauw aan een endje’) en haar vriendinnetjes. Erg leuk: Dilania in haar sociale context! Wie had ooit gedacht dat ik dit mee zou mogen maken?!

Nieuw bloesjeMaar het feest is nog niet over… met Dilania mag ik mee naar huis! Daar ontmoet ik haar moeder, zusje en broertje. Ook een paar buurkinderen komen nieuwsgierig kijken. Cadeautjes ruilen van eigenaar… Wat was Dilania blij met haar nieuwe bloesje! (Lieve Betsy, super, het grootste bloesje paste haar uitstekend! Bedankt namens haar!)

Dokter worden
Moeder laat ons haar huisje zien… klein maar wel knus. Eén slaapkamer voor vijf personen en achter een gordijn de ‘badkamer’. Er wordt wat te drinken gemaakt… Dilania helpt ijverig mee. De juf op school vertelde al dat Dilania haar moeder goed helpt, zorgzaam en lief is.. en ze is intelligent bovendien. Later wil ze dokter worden. Dat lijkt me een prima keus.

Wat een voorrecht om een kind als Dilania te mogen helpen om haar doel te bereiken!

Onze armen zijn te kort
Tot slot bidden we met en voor elkaar… Onze armen zijn tekort… waar wij niet verder kunnen helpen, aar mogen we vertrouwen dat Iemand Anders de zorg overneemt. Als wij doen wat wij kunnen , dan doet Hij wat wij niet kunnen.

Wij gaan terug naar het project en hebben daar tot slot nog een gezellige maaltijd met elkaar!

vrijdag 17 februari 2012

Foto verslag van de 1e dag

Als eersten bij de incheckbalie - dus nog eventjes wachten...

All board for Dominican Republic...

Aankomst in DR...

In de bus op weg naar het project...
Geen files vandaag...

Een haag van kinderen, ballonnen en confetti...

Bijbel lezen...

Prachtmeiden...

Genieten van de voorstellingen...
Peace...

Geweldig kind!
Muppets in actie...
Wendy met haar sponsorkind Loani

Op weg naar de huizen...
I'm the coolest...
Jacqueline met haar sponsorkind Delania

Bellenblazen...
Genieten met de kids!
Gezichten vol glitters en stickers...
Ontbijt uitdelen...

Cute!

Allemaal in de DR - inclusief bagage

Moe, maar voldaan - want we zijn veilig geland na een lange reis van zo'n 15 uur! Ook al onze bagage is aangekomen. Enkele bagagestukken zijn wel wat beschadigd, maar ook dat is weer opgelost.

Inmiddels zijn we aangekomen in het hotel en zoekt iedereen zijn kamer op om even op te frissen om daarna te dineren aan het buffet of om gelijk het bed in te duiken!

De eerste reacties:
"Lekker gesetteld, maar moet nog wel wennen aan de temperatuur!" zegt Wim
'Wat een dag' zegt Wilfred...
'Wow, we zitten gewoon aan de oceaan', klinkt het in koor
'Nu eerst slapen...' hoor ik zeggen.

Morgen ons eerste projectbezoek... iedereen kijkt er erg naar uit!

Groeten van ons allemaal!

donderdag 16 februari 2012

Allemaal ingecheckt!

Voor de thuisblijvers: iedereen is vanochtend, met ietwat slaperige koppies, veilig ingecheckt en alle bagage mocht mee (ondanks iets overgewicht :-))...

DR - here we come!

woensdag 15 februari 2012

Nog 1 dag!

Morgen vertrek deze groep naar de Dominicaanse Republiek.

Via deze blog willen we jullie graag op de hoogte houden van alles wat we hier gaan zien en meemaken en nemen jullie graag mee op deze bijzondere reis!