zondag 1 juli 2012

Hieperdepiep…..HOERA!!! The secret of JOY.

Wat een feest vandaag! Behalve dat we vandaag op bezoek gingen bij de kleurige Masai stam, hadden we zelf ook nog een bijzonder feest te vieren! Wycliffe Muganya (‘onze’ Keniaanse LDP student) is 24 jaar geworden. In 24 jaar heeft hij echter zijn verjaardag nog nooit gevierd….. En uitgerekend nu wij in Kenia zijn is deze fantastische knul jarig. Reden voor een Hollandse verjaardagsviering met slingers, roltoeters en gebak en natuurlijk een ‘lang zal hij leven’.

Bovenstaand een klein voorbeeld van een enorme verandering in het leven van iemand die gesponsord wordt. Wycliffe mag deelnemen aan het LDP-programma van Compassion en sinds 2 jaar hebben wij het voorrecht zijn sponsor te zijn.

En sinds we hier in Kenia zijn kunnen we met elkaar een heel bijzondere tijd doorbrengen. Samen spreken, lachen, verder kennismaken en ontroering delen. Zo ook vandaag.

Als groep hebben we voor hem gezongen en hem allemaal persoonlijk gefeliciteerd. Hij was duidelijk verrast en overweldigd. Maar blij als een kind. Als persoonlijke versiering hebben we hem een oranje ‘Hawaï-slinger’ omgehangen en de hele jeep versierd met vlaggetjes en volgestopt met ballonnen. En toen op weg naar de Masaï. Met cake, slagroom en hagelslag voor onderweg.


Tijdens de rit merkten we al snel dat Wycliffe het idee van jarig zijn nog niet helemaal had begrepen….. Ipv dat hij degene was die de kadootjes kreeg, had hij voor iedereen van onze groep kadootjes gekocht. Hij had daarvoor zelfs persoonlijke spullen moeten verkopen om ons zijn blijk van waardering te kunnen geven. Het shockeerde me (alweer).

Ook vertelde hij heel enthousiast dat zijn zusje een zoontje had gekregen. En dat ze hem graag een Hollandse naam wilde geven. Hij vroeg ons mee te denken. Toen ik hem vroeg of hij iemand wilde vernoemen vroeg hij of dat zou mogen…. Uiteindelijk gaf hij aan dat het voor zijn familie een eer zou zijn als het nieuwe neefje Jan zou mogen heten. Jan Muganya. Vernoemd naar onze Bart-jan en Jan.

Ik was voor de zoveelste keer van slag. Ik kon me dan ook niet meteen richten op de Masai mensen die zo’n mooie welkomstceremonie voor ons hadden ingestudeerd. Ik zocht even steun bij Susan, onze geweldige Keniaanse Big Mom. Ik vertelde hoe geraakt ik was door de dankbaarheid en gulheid van Wycliffe en zijn familie.

Susan knikte en zei glimlachend: Wycliffe knows the secret of joy….

Toen ik haar vragend aankeek zei ze: First of all the ‘J’ from Jesus, than the ‘O’ from ‘others’, and last of all the ‘Y’ from yourself…..

Dat ik nou helemaal naar Kenia moest om ‘the secret of JOY’ te leren kennen…..

Door ANNEKE

5 opmerkingen:

 1. Gaaf. Ontroerend en ongelooflijk. Wat een echte rijkdom. Wie is hier nu arm?
  Susan is geweldig! Vertel dit verder! Ik help mee!
  Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, echt geweldig, maar ook shocking van de cadeaus. Ik hoop dat jullie nog een paar geweldige dagen hebben. Feliciteer hem maar van mij, (ik had ook al een smsje gestuurd). Ik hoop dat alles nog fijn (en veilig) mag verlopen, en je hebt het weer geweldig geschreven. Groetjes Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. kippevel! Wat een getuigenis! Wat een bijzondere dag zal dat geweest zijn om zo zijn verjaardag te vieren.
  Stefanie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldige afsluiter Anneke. en dat je daarvoor nou naar Kenia moest....? Nee natuurlijk, maar voor alles wat jullie daar geleerd en gezien hebben. Jullie leven zal hierna nooit meer hetzelfde zijn, realiseer je je dat wel? Als je voortaan een cadeautje krijgt, moet je misschien wel steeds aan Wycliffe denken. Maar wat gaaf allemaal, maar ook wel diep-triest he, die verschillen allemaal. En Anja, levert het wat op voor de studie??? Goede terugreis gewenst!En een fijn weerzien in Roden(wij zijn nog op Texel hoor)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ontroerend hoor, al jullie verhalen trouwens.
  welkom thuis!en sterkte en zegen bij het "landen"

  Mathilda

  BeantwoordenVerwijderen