zondag 23 oktober 2011

Inspirerende studenten

Door Elwin:


Donderdag was een dag van sightseeing en bovenal inspirerende ontmoetingen met Leadership Development Program (LDP) studenten.
‘s Ochtends hadden we een sightseeing tour door Lima. Er zijn verrassend veel historische gebouwen. We kregen een rondleiding door een klooster. Mooi om te zien en het was een ontspannende dag na de emotioneel intensieve Sponsordag. Maar de meesten hadden niet veel energie meer en waren met het hoofd ergens anders.

‘s Middags gingen we souvenirs kopen bij een plek waar echt enorm veel souvenir kraampjes waren.‘s Avonds hadden we een diner met Leadership Development Program (LDP) studenten. De meest talentvolle jongeren krijgen dankzij dit programma de kans om een hogere opleiding of universitaire studie te volgen en het doel is dat ze hiermee hun land van binnenuit veranderen als dienstbare leiders.

De studenten die bij het diner waren zijn de beste studenten uit dit programma in Peru. De crème de la crème dus. Wat een inspirerende mensen waren dat stuk voor stuk!Ze zijn allemaal opgegroeid in extreme armoede en kunnen nu dankzij hun sponsors een opleiding volgen. Ook hier kwam weer naar voren dat ze de brieven van hun sponsors echt waarderen. Zowel vroeger als nu. Ze groeien vaak op zonder vader en de moeder is vaak van huis om geld te verdienen. Hierdoor ontvangen ze vaak niet de liefde en waardering die ze verdienen en zo nodig hebben. Die brieven kunnen dat wel geven!

Een studente kreeg geen brieven en bidt dat haar sponsor haar gaat schrijven.Het verhaal van Jeremiah bleef mij het meest bij. We waren geraakt door zijn verhaal. Hij studeert Informatica. Dezelfde opleiding als ik heb gevolgd dus ik had al gelijk iets gemeenschappelijks met hem. Na het kindsponsorprogramma werkte hij eerst een jaar om geld te verdienen voor zijn familie aangezien de vader werkloos was. Hij wilde wel graag studeren om zijn dromen te verwezenlijken maar hij wilde ook niet zijn familie in de steek laten. Hij bad tot God voor een oplossing. De tekst Jeremia 33:3 betekent veel voor hem (“Roep mij aan, en ik zal je antwoorden, ik zal je grote, wonderlijke dingen bekendmaken, dingen die je volkomen onbekend zijn.” ook wel Gods telefoonnummer genoemd) en zijn vertrouwen op God werd beloond toen zijn vader werk vond zodat hij kon gaan studeren.

Op zijn studie was hij onder andere bezig geweest met de inzet van sociale media bij het uitdelen van water!

Het mooiste vond ik dat hij bezig is met de Factory Of Dreams. Hiermee wil hij jongeren leren om te dromen en zich te oriënteren op de toekomst. Hoe gaaf!
Hij zei dat als je je vertrouwen op God stelt dat dan alles mogelijk is. Dat je omstandigheden niet je toekomst hoeven te bepalen! Dat is zo waar en hij was de belichaming daarvan. Daar kunnen wij ook veel van leren hier in het westen waar we alles hebben en God niet nodig denken te hebben.

Zijn familie zag die positieve verandering ook en komt vaak naar hem toe voor advies.

Hij was erg bemoedigd door ons en ik vond het een eer om hem ontmoet te hebben.


We hoorden ook dat er voormalige LDP studenten zijn die nu zelf een kind sponsoren. Voor de meeste LDP studenten is dat ook een droom. Dan is de cirkel rond!


Er zijn helaas nog veel studenten die nog geen sponsor hebben.

Met dit programma was het plaatje compleet voor ons. Van het moeder en kind programma, via het kindsponsorprogramma tot het studenten programma.Het werkt écht en verandering ís mogelijk!


Ze hebben dromen,
doelen,
doorzettingsvermogen en veel,
heel veel Godsvertrouwen.
Ze zien hoe Hij bezig is in hun leven en vol verwachting kijken ze uit naar het op kunnen pakken van hun taak in de maatschappij.
Er wordt sterk benadrukt dat de band met hun sponsor heel belangrijk voor ze is.
Ik zie de teleurstelling als ze geen of weinig brieven krijgen, op hun gezicht!
Wat een bemoediging gaat van deze mensen uit.
Er is een weg die uit de armoede kan leiden. Het vraagt veel, heel veel van deze jongelui.
Maar ze zetten zich met hart en ziel in.
De weg uit de armoede hebben ze als kind al weten te vinden, dankzij een sponsor die ergens op de wereld zijn of haar leven verbond met het leven van een kind.

~ Ale Sytsma ~

Bezoek aan het kantoor in Peru

Door Elwin:


Vrijdag ochtend brachten we een bezoek aan het Compassion kantoor in Peru. Erg interessant om te zien wat ze daar allemaal doen en weer prachtige mensen ontmoet.


We kregen een hartelijk welkom van de directeur en een aantal van ons hebben onze ervaringen van de reis gedeeld met de medewerkers daar. Toen was er tijd om onder het genot van wat hapjes contact te hebben met de medewerkers. Stuk voor stuk gepassioneerde en gemotiveerde mensen. Er waren zelfs voormalige sponsorkinderen die er nu werken!

Vervolgens kregen we een rondleiding door het gebouw en langs de verschillende afdelingen. Het zag er erg goed uit!

Het was leuk om de brieven te zien die binnen komen en verstuurd worden. Er waren ook brieven die digitaal waren verstuurd. We konden hier direct een brief achterlaten voor onze sponsorkinderen zodat die er heel snel zijn! Dit grepen wij natuurlijk met beide armen aan omdat we tijdens deze reis erg stil gezet zijn bij het belang van de brieven.We leerden onder andere dat er elke maand 800 kinderen bij komen die een sponsor zoeken. Dat is wel erg veel!De directeur was een inspirerende en erg gelovige vrouw. Ze had twee prachtige foto’s aan de muur hangen. Eén van een jongetje dat bidt en een één met een meisje dat lacht maar nog wel tranen in de ogen heeft staan. Die staan voor haar voor het werk van Compassion. Het geloof dat verschil maakt en de kinderen die vaak uit gebroken gezinnen komen en door Compassion geholpen worden.

Een medewerker dat een voormalige sponsorkind is vertelde dat als hij niet gesponsord zou zijn dat hij dan nu verslaafd zou zijn, in de criminaliteit zou zitten of zelfs dood zou zijn.

Dat zette ons wel weer stil bij wat het effect van sponsoring kan zijn.‘s Middags vertrokken we naar het vliegveld om weer terug te gaan naar Nederland. Het vliegtuig vertrok om 20:05 uur lokale tijd. Gelukkig ging de vlucht nu wel door en was het nu maar 12 uur vliegen in één rechtstreekse vlucht. Rond 15:10 uur lokale tijd kwamen we aan op Schiphol.We kijken allemaal terug op een indrukwekkende en onvergetelijke reis!